Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sokol v roce 2015 – 25 let znovu spolu

V letošním roce uplynulo 25 let od obnovení České obce sokolské. V mnoha městech se konají různé sokolské oslavy, my jsme se zúčastnili projektu Sokolské Brno 2015, který je ze všech akcí největší.


Sokolské Brno je už zažitý pojem. Je to opakovaná akce ve „sletovém poločase“. Sokolské slety se konají vždy po 6 letech a to je dlouhá doba na to, abychom se společně nesešli na jiných sportovištích. Letos je k tomu více důvodů – kromě 150. výročí postavení první sokolovny a 25. výročí obnovení Sokola také celoroční projekt SokolGym 2015 a 15. světová gymnaestráda v Helsinkách. 


Ve dnech 5.–7. června 2015 se v Brně sešlo přes 4000 sokolských cvičenců. V úmorném vedru proběhly secvičné, generálka i nedělní cvičební odpoledne. Protože horko bylo příliš veliké a mnozí s ním měli při nácviku problémy, rozhodli organizátoři o zkrácení průvodu. Bohužel. Slavnostní průchod středem města se neuskutečnil. Ale vysoký počet návštěvníků v areálu Sokola Brno 1 příjemně překvapil.

Bystřičtí sokolové vystoupili ve skladbách Autíčko /mladší žáci/, Pro radost /ženy/ a Waldemariána /nejstarší generace/. Protože našim žákům zůstalo v nácvičném dni dost volného času, věnovali jsme ho poznávání centra Brna. Kromě běžných památek jsme si prohlédli i stavby Arch. Bohuslava Fuchse, autora naší sokolovny. Ten značnou část svého života pracoval v Brně a tak jsme přímo v centru města narazili na několik jeho děl. Děti prošly pasáží bývalé Moravské banky, zhlédli nejužší hotel Avion a nejvíce poznaly Masarykův domov mládeže, ve kterém shodou okolností bydlely naše starší sestry a všichni jsme se v něm stravovali.
Dva dny strávené v Brně byly nabité cvičením a poznáváním. Odměnou všem byl potlesk zaplněných tribun a pocit dobře odvedené společné práce. Vrátili jsme se unaveni, ale spokojeni a s pocitem, že příště jedeme znovu!
     
Zbyněk Svoboda



Design By Macik