Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Před šedesáti lety mistry ČR

Jak v minulém čísle připomněl Vlastimil Doležel, letos uplynulo 60 let ode dne, kdy bystřické družstvo starších dorostenců, hráčů české házené, získalo titul mistra republiky. Uvedl dvě fotografie, na nichž Bystřičtí nadšeně vítají členy vítězného družstva vracejícího se z finálových bojů na hřišti Sp. Smíchov Tatra na Santošce.


Osvětleme ještě, alespoň ve stručnosti, okolnosti vzniku družstva, které před mnoha lety přineslo velkou radost obyvatelům našeho města a vzbudilo nebývalý zájem o českou házenou v širokém okolí.


Asi před 65 lety začal na základní škole vznikat kolektiv chlapců, kteří měli radost z pohybu a hledali ve sportu nutné osvěžení po dlouhém sezení ve školních lavicích. Brzy našli po vzoru starších kamarádů tu „svou hru“ a svého vedoucího. Byl jím učitel Jiří Matuška – stmelil vznikající tým, dal mu jasný cíl a upevňoval jeho morální vlastnosti. Dobrá lehkoatletická příprava z hodin tělesné výchovy Zdeňka Doležala a mimořádné nadání pro tuto hru u většiny hráčů dopomohly družstvu k rychlému výkonnostnímu růstu.


Již první rok (1954), kdy se družstvo zúčastnilo přeboru republiky staršího dorostu, probojovalo se do finálové skupiny a obsadilo 3. místo se stejným počtem bodů jako Sokol Sokolnice na 2. místě. Málokdo si dnes už vzpomene, že ve finálových bojích roku 1954 nehrál za Bystřici jeden z nejlepších jejích střelců Milan Koláček. V té době startoval za PZ Vsetín – Jasenice, kde se učil. Jeho družstvo se rovněž probojovalo do finálové skupiny. Další pohromou pro bronzové medailisty z roku 1954 byl nešťastný pád útočníka J. Ference. Těsně před odjezdem na finálové boje si zranil ruku. Obětavě a s velkými bolestmi odehrál všechna utkání se speciální bandáží. Střelecky se však mohl prosazovat jen v úvodu každého střetnutí, doku mu soupeři neuštědřili první rány do zraněné ruky.


Nečekaný úspěch dodal mužstvu sebedůvěru a chuť do další přípravy, kterou začal vést trenér I. družstva mužů Ing. Vítězslav Zapletal. Družstvo trénovalo podle celoročního plánu a mělo jediný cíl – vybojovat v roce 1955 první místo. Podařilo se. Zvítězilo s velkou převahou, jak je zřejmé z konečné tabulky. Pozoruhodný je stoprocentní bodový zisk i brankový poměr. Tým obdržel v průměru 2,6 branky na jedno utkání, což je v házené jev zcela ojedinělý.

Historická konečná tabulka 1955

1. Tatran Bystřice pod Hostýnem  5 5 0 0  55:13 10
2. Sokol Bolevec   5 4 0 1 53:32 8
3. Sokol Telnice   5 2 1 2 26:35 5
4. Sp. N. Město n. M.   5 1 2 2 29:33 4
5. Baník Hrdlovka   5 1 1 3 21:44 3
6. Lok. Česká Třebová  5 0 0 5 15:42 0 

Přivítání čerstvých mistrů republiky a jejich doprovodu po návratu z pražského finále nemá v historii bystřického sportu obdoby. Atmosféru těchto okamžiků přibližují dobové fotografie.


Dnes, po 60 letech, už nikdo z vedení a trenérů dorostu nežije. Z tehdejšího dvanáctičlenného mistrovského družstva zbylo devět hráčů. Sedm z nich se sešlo 17. června letošního roku v bystřické hospodě U Luďka, aby zavzpomínali na svá dorostenecká zápolení, ale i na zápasy v mužské kategorii. Tenkrát se Bystřice probojovala až do tehdejší nejvyšší soutěže – I. ligy. Převážná část bývalých úspěšných dorostenců působila v prvoligovém týmu řadu let.

Jaroslav Nevřala



Design By Macik