Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Úspěchy naší ZUŠky

Základní umělecká škola Bystřice pod Hostýnem žila od ledna do května soutěžemi, které každý rok vyhlašuje MŠMT. V tomto školním roce se soutěžilo ve hře na dechové nástroje, v sólovém zpěvu a ve hře na cimbál, který je na naší škole novinkou. Školních kol se zúčastnilo 55 žáků. Z naší školy postoupilo do okresních kol v Kroměříži 33 hudebníků. V konkurenci šesti škol „okresu Kroměříž“ byla naše škola nejlepší v soutěži dechových nástrojů (osm postupujících ve hře na zobcovou flétnu, osm ve hře na dřevěné dechové nástroje a šest ve hře na žesťové dechové nástroje).


Ve Zlínském kraji je 28 základních uměleckých škol. ZUŠ Bystřice pod Hostýnem se může směle srovnávat i s velkými školami – Uherské Hradiště, Rožnov pod Radhoštěm, Zlín Morava, Zlín Harmonie. Ve hře na dechové nástroje držíme krok s těmito školami z velkých měst a patříme do první trojky ve Zlínském kraji.


Jako první v krajském kole soutěžili zpěváci v ZUŠ Karolinka (6. 3. 2015). Nela Žákovská a Kateřina Váňová (ze třídy Mgr. Marcely Buchmannové) získaly 1. místo. Kateřina Váňová navíc přidala i postup do ústředního kola. 24.–26. března se soutěžilo opět v ZUŠ Kroměříž. Ve hře na zobcovou flétnu (v konkurenci 50 žáků z 12 škol) získala Victoria Marie Plášková 1. místo; 2. místo obdrželi Marek Kutěj, Anna Nesvadbová, Nikola Chmelařová, Caroline Mia Plášková, Pavlína Hýžová, Markéta Hnilicová (všichni ze třídy MgA. Pavly Caletkové) a Barbora Vašinová (ze třídy Markéty Janečkové). Ve hře na dřevěné dechové nástroje (příčná flétna, hoboj, klarinet, saxofon a fagot) soutěžilo 69 žáků z 16 škol. Ve hře na příčnou flétnu získala Kristýna Fojtů 1. místo, Barbora Chmelařová 2. místo a Lenka Gabrielová 3. místo (všechny ze třídy Mgr. Jarmily Schuskové). Ve hře na klarinet obdrželi Anna Nesvadbová, Vanesa Nová 3. místo a Tomáš Mozola čestné uznání. Ve hře na saxofon získala Tereza Saksová 3. místo. Saxofonista Jan Přadka uchvátil porotu a k 1. místu vybojoval i postup do ústředního kola (klarinety a saxofony ze třídy Pavly Caletkové). Následovala hra žesťových dechových nástrojů (trubka, tenor, lesní roh, trombon, tuba), kde soutěžilo 74 žáků z 20 škol. Trumpetisté ze třídy Mgr. Vladimíra Češka byli oceněni takto: Helena Kubíčková a Michael Studený 2. místo; David Navrátil, Jaromír Češek, Vojtěch Šerek a Matouš Kubíček 1. místo. Matouš a Vojtěch navíc potěšili svého pana učitele i postupem do ústředního kola. Dva cimbalisté Josef Dostál a Gabriela Sobková (ze třídy BcA. Lenky Blahové) získávali zkušenosti v krajském kole v ZUŠ Valašské Meziříčí (1. 4. 2015) a obdrželi 2. místa. Společně vytvořili i cimbálové duo, za které byli odměněni také 2. místem.


Ústřední kolo je prestižní záležitostí pro každou školu. Rekordní počet sólistů z naší školy je velkým úspěchem. Již samotná účast v ústředním kole je výhrou. Zpěváci měli svou celostátní soutěž v Turnově 17.–19. dubna. Soutěžilo 118 zpěváků v 11 kategoriích. Kateřina Váňová získala v silné konkurenci čestné uznání. Dechaři museli na své nejvyšší kolo čekat takřka dva měsíce. Ve dnech 21.–24. května se v Liberci potkalo 358 soutěžících ze 176 škol. Konkurence byla opravdu veliká. Trumpetisté Matěj Kubíček a Vojtěch Šerek si z Liberce dovezli čestná uznání. Saxofonista Jan Přadka získal 2. místo.


Všem soutěžícím děkujeme za vzornou reprezentaci školy. Největší dík patří pedagogům, kteří žáky připravili a dokázali je motivovat k nadprůměrným výkonům.  Poděkování si zaslouží také korepetitoři BcA. Martina Studená, MgA. Ester Moravetzová, MgA. Pavla Caletková a Zuzana Outratová. Bez jejich nasazení a obětavosti by výkony soutěžích nebyly úplné. Doufáme, že i v příštích ročnících navážeme na letošní úspěchy a budeme moci reprezentovat nejen naše město, ale i celý Zlínský kraj.
                                                                                                       
Pavla Caletková ml



Design By Macik