Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Školní Víkend otevřených zahrad

Do Víkendu otevřených zahrad, jehož 6. ročník se konal 13. a 14. června 2015,  bylo přihlášeno v České republice celkem 165 zahrad a parků.  Akci opět organizovalo občanské sdružení Průvodce parkem, za podpory Národního památkového ústavu, v úzké spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Svazem zakládání zeleně. Mezi partnery patří i Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně.  Záštitu nad celou akcí převzala Česká komora architektů.


Naše škola se do této akce zapojila již podruhé. Areálem zahrady, která v roce 2013 získala titul Přírodní zahrada, návštěvníky provádělo celkem sedm žáků naší školy. Každý z hostů se mohl na vlastní oči přesvědčit, že se na zahradě nemusí používat nebezpečné chemické látky a že lze pěstovat ovoce i zeleninu v souladu s přírodou.


A jak celá akce dopadla? Nejprve se téměř nic nedělo – bylo horko, a tak jsme schovaní ve stínu na jednotlivých stanovištích čekali na první návštěvu. Nenechala na sebe dlouho čekat. Co jsme přichystali? Komentovanou prohlídku celé zahrady, stanoviště s úkoly týkajícími se ovocných stromů a keřů, pro odvážné malování přírodními barvami z místních zdrojů, malý kvíz z poznávání a používání bylinek, spoustu zajímavých receptů, informace o tom, jak vydrží dlouho odpad v přírodě, a pro dobrodružné povahy byla nachystaná „bojovka“ zaměřená na místní pomocníky z živočišné říše. Příjemným osvěžením byly také dva druhy nápojů a první jarní výpěstky – rané třešně, višně a jahody. Tříhodinový čas určený pro návštěvníky utekl jako voda, dokonce jsme vymezenou dobu trochu přetáhli.
Děkujeme všem, kteří se za námi přišli podívat a načerpat nové informace. Tak zase příští rok
na viděnou! Další informace a fotografie můžete najít v sekci Aktuality na www.zsbrat.cz.

Adéla, Sevča, Lucka, Dorotka a Štěpánka z VI. B, Filip a Tadeáš ze VII. B a paní učitelka Jitka Vašinová



Design By Macik