Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jak Bystřičtí mateřskou školu založili

Část 8.

V rukopisné kronice nejstarší mateřské školy v Bystřici pod Hostýnem už zůstává jen málo popsaných listů. Tentokrát si přečteme jen záznam ze školního roku 1938–1939. Školku v tomto roce navštěvovalo celkem 42 dětí, z toho 25 chlapců a 17 děvčat.

„Zápis do školy mateřské byl vykonán dne 23. června 1938. Školní rok byl zahájen dne 1. září, kdy byl také zapsán největší počet dětí. Umístění mateřské školy se nezměnilo.


Začátek školního roku nebyl příznivý pro práci ve škole mateřské. Události v září a říjnu (23. září 1938 vyhlášení všeobecné mobilizace Československé republiky, Mnichovská dohoda a z ní vyplývající obsazení pohraničí v říjnu, pozn. red.), jež tak těžce dolehly na celý náš národ, byly také pociťovány u nás. Otcové nastoupili vojenskou službu, některé děti se na čas odstěhovaly, jiné zase přistěhovaly. Skoro po celý rok bylo třeba velikého úsilí, aby se děti soustředily a ukáznily.


Výchovný program byl uspořádán tak, aby každé dítě mohlo se určitou dobu věnovati svému oblíbenému zaměstnání. To se nejlépe dařilo, když se děti scházely. Vadnou výslovnost mělo šest dětí. Ke konci školního roku dovedly všechny děti (až na jednoho chlapce Jarku Kolářového) již i obtížné souhlásky správně vyslovovati. Jinak děti rády kreslily, modelovaly, zpívaly a některé samostatně vyprávěly pohádky. Co se v letošním roce dětem nedařilo, byl přednes básniček.


Zdravotní stav dětí byl poměrně dobrý, byl zjištěn jeden případ záškrtu. Až na konci školního roku onemocněla většina dětí na osypky a příušnice.


Dne 27. dubna byla přidělena na místní mateřskou školu učitelka Anna Janásková z Hlučínska. Ukázala našim dětem hry dětí u hlučínského kraje a svým milým zjevem si získala jejich lásku.


Vánoční prázdniny trvaly od 22. prosince1938 do 9. ledna 1939, pololetní od 31. ledna do 5. února.


Stravovací akce nebyla letos v mateřské škole zavedena. Rodiče dětí byli zaměstnáni a děti měly jídla, šatstva i obuvi dostatek. Místo obnosu věnovaného každoročně na stravovací akci, darovalo Rodičovské sdružení mateřské škole 150 Kč na pomůcky.


Dne 7. března vzpomněli jsme prezidenta Osvoboditele T. G. Masaryka, jehož památku chováme všichni v největší úctě, lásce a vděčnosti.


V květnu při příležitosti svátku všech maminek darovaly děti maminkám srdíčka z papírových korálků, jež byly jejich vlastní prací.


Svatodušní prázdniny trvaly od 26. května do 31. května 1939. Počasí v květnu a červnu bylo většinou nepříznivé, na delší vycházce jsme byli jen jedenkrát.


Školní rok jsme ukončili loutkovým divadlem 24. června v poledne.
Zapsala Gusta Holibková, učitelka

Připravila msch



Design By Macik