Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Naši sportovci roku 2014

Také pro uplynulý rok 2014 vyhlásila sportovní komise Rady města Bystřice pod Hostýnem anketu Sportovec roku. Do konce února 2015 mohly místní sportovní kluby či organizace, ale také jednotlivci nominovat své favority na ceny udělované městem v několika kategoriích. Mezi sportovci byli vybíráni nejlepší jednotlivci a kolektivy do 19 let a nad 19 let, ke kategorii trenérské přibyla letos nově i kategorie Síň slávy. Všechny oceněné sportovce přijal tradičně na radnici starosta města Zdeněk Pánek společně s předsedou Sportovní komise rady města Vojtěchem Zicháčkem.

V kategorii jednotlivců do 19 let se tentokrát nejlépe umístila minigolfistka Alena Doleželová, hráčka 1. DGC Bystřice pod Hostýnem. Je nejlepší minigolfistkou mezi žákyněmi na světě. V uplynulém roce vybojovala 4. místo mezi juniorkami na MS ve finském Lahti, získala 1. místo na mistrovství ČR žákyň v Olomouci (počtvrté za sebou), byla členkou extraligového ženského družstva 1. DGC, které získalo 2. místo v ČR, a členkou extraligového juniorského družstva 1. DGC, které získalo 3. místo v ČR. Vybojovala také 1. místo na Přeboru Moravy a Slezska juniorů v Tovačově a 1. místo v žebříčku juniorů ČR.


Stříbro v kategorii jednotlivců do 19 let získal úspěšný karatista Šimon Labiš za 2. místo na mistrovství ČR 2014 v kumite, 3. místo v en-bu, 4. místo v kata, 3. místo v kata-team a řadu prvních, druhých a třetích míst z národních pohárů 2014. Šimon Labiš je také vítězem mezinárodních závodů ve Slovinsku.


Bronz patří stolnímu tenistovi Janu Urbišovi za 1. místo v okresním přeboru jednotlivců v kategorii dorost a 1. místo v okresním přeboru ve čtyřhře v kategorii dorost.  

V kategorii nad 19 let byl nejvýše oceněn házenkář Radim Kovařík. Házené zasvětil celou svou sportovní kariéru. Jako výborný hráč od dorostu působil vždy v ligových mužstvech Zlína, Hranic a Přerova. V době, kdy Bystřice pod Hostýnem hrála extraligu, byl pro své zkušenosti oporou týmu. V roce 2007 byl vybrán do reprezentace ČR na pozici pivota. V roce 2013 se definitivně vrátil do svého mateřského družstva v Bystřici.  


Druhé místo v kategorii jednotlivců nad 19 let získal naturální kulturista Jindřich Nesrsta. Na Mezinárodní mistrovství Slovenska v Kolárově obsadil 5. místo v kategorii do 180 cm, na Mezinárodním mistrovství ČR v Brně 2. místo do 180 cm, na Mezinárodním mistrovství Maďarska 1. místo do 180 cm a na Mistrovství světa na Slovensku v Nitře 4. místo v kategorii do 180 cm. 


Bronz byl v příslušné kategorii ankety Sportovec roku udělen Dušanu Zapletalovi, dlouholetému hráči 1. družstva FK Bystřice pod Hostýnem, který je příkladem pro mladé hráče.      

    
Nejúspěšnějším kolektivem do 19 let minulého sportovního roku se stalo družstvo mladších žáků TJ Bystřice pod Hostýnem, oddíl karate ve složení Jakub Neradil, Václav Smékal, Nikolas Bubela a Vít Otáhal. Kluci získali 1. místo na mistrovství ČR v kata-team a 1. místo v en-bu v kategorii mladších žáků. Účastnili se také mistrovství světa v Ženevě, kde obsadili 5–6 místo v kata-team a en-bu.


Mezi dospělými týmy zvítězili bystřičtí prvoligoví házenkáři. V jarním kole se družstvo umístilo na výborném 2. místě. Do podzimní části soutěžního ročníku 2014–2015 nastoupilo družstvo značně omlazené, přesto si udrželo velmi dobrou pozici ve středu tabulky 1. ligy.

Na druhém místě mezi týmy do 19 let skončili junioři 1. DGC Bystřice pod Hostýnem ve složení Alena Doleželová, Matěj Novák, Michal Čižmár a Otakar Bucek. Obsadili 3. místo v extralize juniorských družstev ČR 2013–2014 zakončené mistrovstvím ČR v Olomouci a 1. místo v extralize juniorských družstev ČR po podzimní části sezony 2014–2015.


Z celků nad 19 let bylo na stříbrný stupínek postaveno družstvo žen z téhož klubu ve složení Alena Doleželová, Karolína Jandová, Lucie Pavelková. Dámy získaly 2. místo v extralize ženských družstev ČR v sezóně 2013–2014 zakončené mistrovstvím ČR v Olomouci a 1. místo v extralize ženských družstev ČR po podzimní části sezony 2014–2015.

  
Třetím nejlepším týmem do 19 let byla v minulém roce mladší přípravka Fotbalového klubu Bystřice pod Hostýnem za vybojovaná vítězství v mezinárodních turnajích a třetím nejúspěšnějším týmem nad 19 let se stalo družstvo Zekon klubu TJ Bystřice pod Hostýnem ve složení Jaromír Janečka, Jindřich Nesrsta a Monika Tihlaříková. Naturální kulturisté získali 5. místo v rámci České republiky za rok 2014.

Zlato v kategorii trenér roku 2014 bylo uděleno Janě Šimčíkové, která vede Taneční soubor Stars, stříbrem byl oceněn fotbalový trenérský um Petra Křížka.


V letošním ročníku ankety Sportovec roku vyhlašované sportovní komisí Rady města Bystřice pod Hostýnem přibyla nová kategorie pro zasloužilé sportovce SÍŇ SLÁVY. Pro letošní rok však do této kategorie nebyl v řádném termínu nikdo nominován. Starosta města Zdeněk Pánek se proto rozhodl v samotném začátku existence této kategorie zcela výjimečně porušit pravidla a termíny nominací a v rámci slavnostního vyhlášení výsledků 30. března 2015 nominovat i jmenovat do Síně slávy za rok 2014 Vojtěcha Zicháčka.


Vojtěch Zicháček je bystřický rodák, který celý svůj dosavadní život spojil se sportem. Sport byl součástí jeho profesní kariéry, jako učitel k němu vedl své žáky a připravoval je na sportovní soutěže na všech úrovních. Přes čtyřicet let působil jako koordinátor národních školních sportovních olympiád. Inicioval výstavbu dvou sportovních hřišť a atletického sportovní zařízení v bystřickém dětském výchovném ústavu.


Během své aktivní sportovní kariéry se věnoval běžeckému lyžování, atletice i fotbalu. Nejvíce jeho aktivit a sportovních úspěchů je však spojeno s biatlonem. Jako závodník dokázal získat řadu titulů mistra České republiky v biatlonu a v letním biatlonu. Aktivní sportovní dráhu zakončil až ve veteránské kategorii.  Za dlouhodobé sportovní úspěchy v biatlonu získal titul Mistr sportu.


Vojtěch Zicháček je zakladatelem Klubu biatlonu v Bystřici pod Hostýnem, jehož tradice se začala psát před třiceti lety. Po celé toto období působí v bystřickém klubu jako jeho předseda a současně jako trenér. Podařilo se mu vychovat několik reprezentantů České republiky v letním biatlonu. Dvakrát přivedl klub k vítězství v celostátní soutěži klubů. Je také hlavní postavou výstavby areálu klubu biatlonu na Bedlině. Ze střelnice umístěné ve starém lomu se mu podařilo vybudovat areál, jenž každoročně hostí největší národní soutěže v letním biatlonu a v němž se několikrát uskutečnily mezinárodní Evropské biatlonové akce i mistrovství Evropy v letním biatlonu.


Dvacet let působí jako člen výkonného výboru Českého svazu biatlonu, v němž zastává pozici viceprezidenta pro letní biatlon. Své organizační schopnosti a zkušenosti získané dlouhodobým pořádáním soutěží v Bystřici pod Hostýnem nyní předává i pořadatelům mezinárodních soutěží v Novém Městě na Moravě, kde vedl práci týmu rozhodčích při dvou světových pohárech v letech 2012 a 2015 a při Mistrovství světa v biatlonu v roce 2013.
Poděkování města Bystřice pod Hostýnem patří Vojtěchu Zicháčkovi za dlouholetou obětavou práci v zastupitelstvu a Radě města Bystřice pod Hostýnem, za vedení sportovní komise rady města a každoroční pořádání ankety Sportovec roku.

msch, Michal Zicháček



Design By Macik