Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Žádejte o úvěr z fondu rozvoje bydlení

Na počátku března schválilo městské zastupitelstvo obnovení účelového peněžního Fondu rozvoje bydlení města Bystřice pod Hostýnem, který má sloužit ke zvelebení obytných budov na území města podle stanovených podmínek a pravidel. Zároveň zastupitelstvo přijalo nové zásady pro poskytování úvěrů z tohoto fondu. Rada města rozhodla vyhlásit výběrové řízení pro čerpání úvěrů v roce 2015 a byla stanovena 45denní lhůta pro přijímání žádostí, která potrvá ještě do 22. dubna.
Schválený rozpočet pro letošní rok předpokládá čerpání úvěrů do výše 400.000 Kč. Z fondu rozvoje bydlení se od roku 1994 poskytují půjčky (nyní úvěry) fyzickým a právnickým osobám, které vlastní obytné domy na území města. Prostředky fondu může použít i město na obnovu bytů ve své správě.


Příjmy fondu rozvoje bydlení tvoří splátky dříve poskytnutých úvěrů (resp. půjček) z fondu včetně úroků, prostředky převedené do fondu z rozpočtu města, dary a příspěvky od třetích osob, úroky z běžného účtu fondu a jiné příjmy. Prostředky fondu je možné používat k poskytování úvěrů vlastníkům obytných budov, na opravy a technické zhodnocení obytných budov ve vlastnictví města, na bankovní poplatky z běžného účtu fondu.


Úvěry z fondu mohou být poskytnuty pouze fyzickým nebo právnickým osobám, které vlastní obytné budovy na území města a které přijmou smluvní závazek poskytnutý úvěr použít ve prospěch těchto obytných budov podle podmínek stanovených ve smlouvě o úvěru.


Úvěry z fondu mohou být poskytnuty například na obnovu střechy starší 15 let, včetně obnovy krytiny (mimo střechy ploché) – maximální výše úvěru v tomto případě je 100.000 Kč na jeden dům, ke zřízení plynového či elektrického topení jako jediného zdroje tepla ve stávajícím bytě (úvěr do 60.000 Kč na jeden byt), pro zřízení kanalizační přípojky na přímé připojení na městskou kanalizaci (úvěr do 20.000 Kč na jeden dům), pro dodatečnou izolaci proti zemní vlhkosti domu staršího 20 let (úvěr do 50.000 Kč na jeden dům), k obnově fasády domu staršího 15 let (úvěr do 40.000 Kč na jeden dům), na zateplení fasády domu staršího 15 let dle norem (úvěr do 60.000 Kč na jeden dům nebo suma odpovídající částce 15.000 Kč na jeden byt v domě). O prostředky z fondu lze žádat i v případě budování WC či koupelny v bytě, kde dosud nejsou (úvěr do 80.000 Kč na jeden byt), na vybudování samostatného bytu formou nástavby či vestavby za podmínky, že dojde ke zrušení ploché střechy (úvěr do 150.000 Kč na jeden nově zřizovaný byt) nebo na vybudování samostatného bytu formou nástavby či vestavby v půdním prostoru (úvěr do 100.000 Kč na jeden nově zřizovaný byt). Žádost o úvěr z fondu rozvoje bydlení je namístě i v případě výměny oken starších 15 let (do 60.000 Kč na jeden dům nebo byt). Ve prospěch jedné stavby lze v jednom roce poskytnout úvěr k více účelům.


Žádost o úvěr musí zájemce podat na předepsaném formuláři a je třeba vždy uvést a předložit:
a) jména nebo název žadatele, u právnických osob jméno a funkci statutárního zástupce,
b) adresu bydliště nebo sídla u právnické osoby,
c) přesné označení obytné budovy, na jejíž opravu či úpravu má být úvěr poskytnut, a to
adresou, číslem popisným a číslem parcely,
d) přesný popis účelů, na které je úvěr žádán v klasifikaci podle těchto zásad, požadovanou
celkovou částku úvěru podle klasifikace titulů a způsob jejího výpočtu,
e) doklad o vlastnictví budovy,
f) doklad o stavební přípustnosti opravy či úpravy stavby, na níž má být úvěr poskytnut (např.
stavební povolení, doklad o ohlášení stavby stavebnímu úřadu),
g) nezbytnou projektovou dokumentaci,
h) předběžnou dohodu s dodavatelem díla, na jehož realizaci je úvěr žádán s orientační cenou
díla; při realizaci díla svépomocí odhad nákladů, které budou při realizaci dokladovány
fakturami a účty,
i) předpokládaný termín dokončení akce,
j) návrh na způsob zajištění poskytovaného úvěru ve výši alespoň 130 % předpokládané celkové výše úvěru (směnka, zástava nemovitosti).

Celý text nových Zásad pro poskytování úvěrů z Fondu rozvoje bydlení města Bystřice pod Hostýnem, podrobné informace o splácení a úročení úvěrů, o postupu při poskytování úvěrů, čerpání a zajištění úvěrů najdete na webových stránkách města v sekci Dokumenty a formuláře – Interní předpisy. Zde, stejně jako v sekci Formuláře, je ke stažení také tiskopis pro podání žádosti.
-red-



Design By Macik