Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Napoleonci slavili salvami

K začátku bystřických oslav 20. výročí založení Asociace 8. historického pluku francouzské řadové pěchoty vysvitlo odpoledne slunce jako na povel, a mohla tedy být po důstojném  pochodu městem z kanonu vystřelena čestná salva u pomníku padlých vojáků na starém hřbitově v Zahájeném. Bystřická pobočka 8. regimentu uvítala desítky hostů –  kromě členů francouzského pěšího pluku přijely spřátelené kluby vojenské historie představující dobové armády Ruska a Rakouska, pěší vojsko doplnila jízda a dělostřelectvo. Hlavní netradiční program byl soustředěn na pódium na zámeckém nádvoří. Vystoupila skupina vojenských tamborů s flétnistkou pod taktovkou, tedy vlastně kapelnickou holí, vyparáděného „chef de music“, vojenský chirurg s lhostejným klidem předvedl své nástroje, popsal historické pobitevní lékařské operace a na závěr amputoval umělou končetinu. Pro diváky byla, kromě výborného guláše z kotle nad ohněm, připravena i velezajímavá módní přehlídka historických vojenských uniforem a náladu udržovaly v bodu varu divoké hudebnice a hudebníci z přerovské kapely Codex, jejíž šalmaje, dudy a buben potažený volskou kůží odnesly posluchače ještě hlouběji do minulosti než vzpomínky na napoleonská vojenská tažení. Mnozí obdivovali i výstavu prostřílených autorských terčů z dílny Josefa Hynka a Karla Žákovského.


„V dřívějších letech jsme pořádali akce zaměřené vojensky – rekonstrukce bitev nebo představení polního lazaretu. Tentokrát jsme se rozhodli pro civilnější připomínku napoleonských dob,“ komentoval akci předseda bystřického Klubu vojenské historie francouzského císařství Radmil Tomčík. A diváci si to opravdu užili, i když jim při tom v blížícím se podzimu chvílemi mžilo za krk. 


Bystřická pobočka 8. regimentu francouzské řadové pěchoty funguje ve městě dvě desetiletí. Od starosty města k této příležitosti obdrželi její členové pamětní list a demižón dobré slivovice. V celém Česku se k napoleoncům hlásí několik stovek lidí. V Evropě prý patří ti čeští k nejaktivnějším.
msch



Design By Macik