Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Město proti kriminalitě

Projekt „Město proti kriminalitě“, který pro Bystřici pod Hostýnem připravila pracovní skupina prevence kriminality složená z metodiků prevence místních základních a středních škol,  pracovnic odboru sociálních věcí, příslušníků kriminální policie a obvodního oddělení Policie ČR a oddělení městské policie, byl úspěšný. Z podprogramu PF09–10 na podporu obcí a měst v oblasti prevence kriminality ve Zlínském kraji na rok 2010 bude městu přidělena finanční dotace. Informovala o tom projektová manažerka města Bc. Gabriela Mikešková na setkání pracovní skupiny. Všem členům za jejich úspěšnou činnost a záslužnou práci osobně poděkoval i starosta města Mgr. Zdeněk Pánek.

Dotazníkové šetření

V rámci programu nejprve proběhne sociologický průzkum formou dotazníkového šetření připraveného ve spolupráci s Ing. Mgr. Petrem Krohem, Ph.D. Cílem průzkumu je zjištění subjektivně vnímaných bezpečnostních rizik obyvatel Bystřice pod Hostýnem  (z čeho mají obyvatelé strach a také, co se jim skutečně přihodilo), lokalizace vnímaných rizik na území města (které oblasti jsou podle obyvatel více nebo méně rizikové) a typy rizik, která občané vnímají. Bude možné vybrat také témata besed a přednášek, které pro občany v rámci projektu plánujeme. Dotazník naleznete i v příloze tohoto čísla Zpravodaje. Odevzdat ho můžete do schránky, která je umístěna ve vestibulu radnice, nebo prostřednictvím dětí do „schránek důvěry“ ve školách. Tento dotazník můžete vyplnit také on-line na internetových stránkách města www.bystriceph.cz.
Od května do prosince budou do projektu zapojeny děti, mládež, mladí dospělí, senioři a široká veřejnost prostřednictvím účasti na odborných přednáškách zaměřených na prevenci sociálně patologických jevů, na zvýšení právního vědomí a na bezpečné chování.

Prezentační akce IZS

Na 4. června 2010 je dále připravena velká prezentační akce Integrovaného záchranného systému pro mateřské, základní, střední školy i pro širokou veřejnost s názvem: „Město proti kriminalitě“. Na náměstí v Bystřici pod Hostýnem budou jednotlivé složky IZS prezentovat svou činnost, diváci zhlédnou ukázky zásahů hasičů i zdravotníků, policistů pořádkové jednotky a dopravní policie, skupiny kriminalistické techniky a ukázku práce policejního kynologa.

Řekni drogám ne!

Další akci určenou pro žáky základních a středních škol připravila pracovní skupina prevence kriminality na 25. června 2010. Název programu Řekni drogám ne! již sám vypovídá o obsahu. U tohoto typu programů jde o informativní protidrogovou prevenci. Akce se zaměřují nejen na prevenci obecné drogové problematiky, ale i na širší tematické okruhy rizikových oblastí – např. kriminalitu, sexuálně přenosné nemoci a AIDS jako riziko spojené s intravenózní konzumací drog, na výrazný vzestup nebezpečného infekčního virového onemocnění jater /zvláště pak hepatitidy typu C/ mezi toxikomany, a to vše s důrazem na požadavky Evropské unie. Diskutuje se zde také o nebezpečí konzumace legálních drog, jako jsou alkohol a tabák.
Jak komponovaný pořad probíhá? Úvodem je promítnut krátkometrážní výukový film, který poskytne dramatickou formou základní pohled na problematiku závislostí. Komponované pořady jsou rozděleny do následujících okruhů:

a) Obecná problematika drog
b) Negativní vliv drog na kriminalitu mládeže
c) Drogy a sexuálně přenosné nemoci, zvláště pak AIDS
d) Negativní vliv drog na životní styl a zdraví mládeže
e) Boj se závislostmi na herních automatech a počítačových hrách

Následně vystoupí přední odborníci zabývající se drogovými závislostmi (MUDr. Jiří Presl nebo PhDr. Ivan Douda a některý z dalších odborníků: PhDr. Tereza Sejkorová, MUDr. Radim Uzel, CSc., pplk. JUDr. Miloslav Dočekal, doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc., MUDr. Jan Cimický, CSc., JUDr. Milan Kapek), kteří uvedou posluchače do dané problematiky, poskytnou kvalifikované aktuální informace týkající se tématu promítnutého filmu a vyzvou posluchače k diskusi, ve které zodpoví jejich ústní či  písemné dotazy. Cílem strukturované diskuse je hlavně posilování protidrogových postojů a nácvik řešení situací při setkání s drogou, včetně podpory asertivního chování vedoucího k jednoznačnému odmítnutí drog.
Zpestřením pořadu bývá vždy vystoupení známé osobnosti – zpěváka, herce či sportovce, která hraje klíčovou roli svými protidrogovými postoji a umožní dětem a dospívající mládeži pozitivní vzorovou identifikaci.
Přejeme si, aby akce pořádané v rámci projektu „Město proti kriminalitě“ pomohly udělat naše město bezpečnějším a příjemnějším pro život.
                                                                                                                                                Gabriela Mikešková
                                                                                                                                           projektová manažerka města



Design By Macik