ARCHIV MUBPH.CZ

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Muž z obrazu – film o cestovateli Vladimíru Kozákovi

V minulých letech navštívil dokumentarista Vladimír Šimek několikrát Bystřici pod Hostýnem, aby tu hledal stopy po životě cestovatele a etnologa Vladimíra Kozáka. Rozhodl se o něm za podpory brazilského velvyslanectví v ČR natočit pro Českou televizi dokumentární film.

Kamera běžela na plné obrátky v Brazílii i na Moravě. Autor získal z muzea Paranaense v Curitibě česky psané Kozákovy deníky, nechal se jimi inspirovat a vydal se natáčet, doprovázen Mnislavem Zeleným Atapanou, Kozákovým pokračovatelem, přímo na popisovaná místa. V Bystřici na radnici si dokumentarista prohlédl obraz Zdeňka Buriana, na němž jsou zachyceni sourozenci Kozákovi uprostřed tábora brazilských indiánů, a Vladimír Kozák, od jehož narození brzy uplyne 120 let, se pro něj rázem stal „mužem z obrazu“. Pozapomenutý příběh pozoruhodně všestranné renesanční osobnosti, významného cestovatele, který se ve 20. letech minulého století vydal do světa z Bystřice pod Hostýnem, se autor rozhodl ve svém snímku znovu vyprávět a zvěčnit.

Unikátní film Muž z obrazu uvedla Česká televize v cyklu České stopy na programu ČT2 v úterý 11. října 2016. V archivu ČT2 ho najdete pod odkazem:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10557845184-ceske-stopy-muz-z-obrazu/

msch



Design By Macik