ARCHIV MUBPH.CZ

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Fotogalerie - taktické cvičení hasičů v centru města

Taktické cvičení Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje se uskutečnilo v centru Bystřice pod Hostýnem ve čtvrtek 19. května 2016. Cvičnou krizovou situací byl nález neznámé nebezpečné látky v 1. patře budovy městského úřadu. Cvičení se zúčastnilo šest jednotek požární ochrany, Městská policie Bystřice pod Hostýnem a Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje.

Cílem cvičení bylo je prověřit součinnost jednotky Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, územní odbor Kroměříž, stanice Bystřice pod Hostýnem, Holešov a Kroměříž, s jednotkami sborů dobrovolných hasičů Bystřice pod Hostýnem, Rychlov a Chvalčov. Hasiči cvičili detekci a zajištění neznámé nebezpečné látky,  záchranu osoby v bezvědomí, zásah v ochranných oblecích i dekontaminaci prostřednictvím dekontaminační sprchy. Prověřena byla také součinnost hasičů s městskou policií při evakuaci a zajištění budovy městského úřadu. Krátkou reportáž ze cvičení  vysílal v přímém přenosu Český rozhlas Brno.

Cvičení vyhodnotili po jeho skončení společně se starostou města Zdeňkem Pánkem a tajemnicí městského úřadu Mgr. Evou Studenou npor. Bc. Jaroslav Maniš, který cvičení řídil, velitel zásahu nprap. Tomáš Vymětalík a velitel Městské policie Bystřice pod Hostýnem Bc. Radek Sigmund. Představitelé hasičského záchranného sboru ocenili  součinnost zaměstnanců radnice při evakuaci budovy i pomoc obětavé figurantky Sandry Frélichové. Šest minut po  ohlášení nálezu tašky obsahující neznámou nebezpečnou látku dorazila k budově radnice místní jednotka HZS ZK, stanice Bystřice pod Hostýnem, vozidlo záchranné služby první pomoci bylo na místě za další tři minuty. Postupně na místo přijížděly další hasičské jednotky. Prostor před budovou byl pro veřejnost uzavřen. Akce záchrany zraněné osoby  začala v limitu – 15 minut po příjezdu prvního hasičského vozidla. Oba záchranáři měli na sobě ochranné obleky. Dva hasiči v protichemických oblecích pak po dalších 15 minutách zajistili neznámou látku a vynesli ji z budovy radnice, aby ji bezpečně uložili do speciálních kontejnerů. Uzavřenou dekontaminační zónu vytvořili před radnicí hasiči z Kroměříže. Oba záchranáři prošli v plánovaném čase očistou.

Celý zásah trval jednu hodinu a patnáct minut, což svědčí o velmi dobré koordinaci všech zasahujících složek a výborné práci velitele akce.  Cvičení se zúčastnilo celkem 25 hasičů – 14 profesionálních a 11 dobrovolných. Jejich působení v krizových situacích vysoce ocenil starosta města Zdeněk Pánek.

Text + foto: msch



Design By Macik