ARCHIV MUBPH.CZ

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Stálá expozice Historický ohýbaný nábytek otevřena

Stálá expozice Historický ohýbaný nábytek, která představuje židle z provenience firem Thonet, Kohn, Fischel a Mundus, otevřela v sobotu 19. září 2015 renovované dveře návštěvníkům na zámku v Bystřici pod Hostýnem. Hosty přivítal starosta města Zdeněk Pánek a o tématu expozice na úvod pohovořil thonetolog Jiří Uhlíř. Expozice je umístěna ve východním zámeckém křídle a pro město je kromě jiného dalším úspěšným krokem k celkové rekonstrukci zámku.

Dosud nevyužívané prostory v prvním patře prošly od ledna do června letošního roku generální rekonstrukcí spolufinancovanou z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Morava. Celkové náklady projektu dosáhly 3 milionů korun, přiznána byla dotace ve výši 85 procent uznatelných nákladů.
Rekonstruovány byly výstavní místnosti, místnosti sloužící jako zázemí výstavních prostor a sociální zařízení. Stavební úpravy spočívaly především v provedení nových příček, podlah, omítek a obkladů, místnosti byly opatřeny novou elektroinstalací, vybaveny nábytkem a informačními panely.

Na tvorbě expozice odborně spolupracovali Jiří Uhlíř a Ing. Radmil Tomčík. Je opatřena informačními panely, popiskami i fotografiemi z historie výroby a dá se projít i bez průvodce. Je věnována vynálezu technologie ohýbaného nábytku, jejímž původcem byl Michael Thonet, ale také vývoji designu sedacího nábytku. Zachycuje nábytkářskou produkci od Thonetova vynálezu v polovině 19. století, přes rozmach výroby ohýbaného nábytku na přelomu 19. a 20. století, až po konec první republiky.

Nejcennějšími mezi několika desítkami exponátů jsou židle vyrobené Michaelem Thonetem ještě v německém Boppardu a také proslulé židle č. 14 a 18. Nejvýjimečnější je Thonetova židle vytvořená pro Lichtensteinský palác ve Vídni v letech 1842–1843. Jde o jediný dochovaný exemplář mimo Vídeň. Nejstarší vystavený výrobek – boppardskou židli z roku 1836, a nejmladší – židli č. A 236 navrženou v roce 1938, od sebe dělí přesně sto let.

msch

Výstava je letos otevřena:

září: úterý–neděle 9.00–12.00 a 13.00–17.00

říjen: úterý–pátek 9.00–12.00 a 13.00–16.00



Design By Macik