Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Publikace nejen z Edice Zpravodaje za výhodné ceny

Městské informační centrum nabízí některé starší publikace z Edice Zpravodaje a další zboží za příznivé ceny. Připravili jsme pro vás podrobný nabídkový list zlevněných titulů.

Portrétista František Ondrúšek
Katalog k výstavě „Malíř František Odrúšek“, která se konala na zámku v Bystřici pod Hostýnem v září 2006. Publikace je tištěna na křídovém papíře a obsahuje kvalitní reprodukce Ondrúškových obrazů. K vydání připravila Mgr. Eva Nedělníková, autor předmluvy – PhDr. Lubomír Sršeň. Brožovaná, 45 stran. Vydáno v roce 2006. Původní cena 110 Kč, nyní 90 Kč.

A Kozák v Brazílii čeká…
Almanach ke 110. výročí narození Ing. Vladimíra Kozáka, etnologa, cestovatele, dokumentaristy, fotografa a výtvarníka původem z Bystřice pod Hostýnem. Textová koláž obsahuje původní autorské příspěvky i výňatky z Kozákových dopisů, dokumentaci k výstavě o jeho životě a díle a také reportáž a zprávu z pátrání po Kozákovi v brazilské Curitibě. Tím nejzajímavějším v knize jsou Kozákovy autorské exotické fotografie z cest za brazilskými Indiány v 50. a 60. letech 20. století. K vydání připravila Mgr. Ilona Musichina. Brožovaná vazba, 50 stran. Vydáno v dubnu 2007. Původní cena 75 Kč, nyní 65 Kč.
 
Bystřická heraldická ohlédnutí
Neobvyklá publikace profesionálního heraldika Miroslava J. V. Pavlů zkoumající erby šlechtických rodů spojených s východní Moravou i bystřickým panstvím – Rottalů, Monte     l´Abbatů, Loudonů, Seilernů s dalších. Celobarevná publikace na křídovém papíře, brožovaná vazba, 46 stran. Původní cena 80 Kč, nyní 65 Kč.

Bystřice 1368–2008
Katalog k výstavě  o historii města Bystřice pod Hostýnem věnovaný jeho 640. výročí.
K vydání připravily Mgr. Eva Nedělníková a Mgr. Helena Chybová. Celobarevná publikace s kvalitními historickými fotografiemi. Brožovaná vazba, 63 stran. Původní cena 100 Kč, nyní 80 Kč.

Obrazy z dějin Hostýna
Dosud nejucelenější detailní publikace na toto téma se věnuje Hostýnu jako mariánskému poutnímu místu, pojednává o jeho historii i současnosti. Autorkou je historička Hostýna Olga Kozlová. Publikaci dotváří množství obrazové dokumentace. V roce 2012 získala autorka za tuto knihu významné ocenění v celostátní soutěži Má vlast v srdci Evropy. Pevná vazba, 118 stran. Vydáno v roce 2007, dotisk 2011. Původní cena 200 Kč, nyní 140 Kč.

Stébla ve vichřici
Zatím poslední próza renomovaného spisovatele Pavla Hejcmana, držitele ceny PRO AMICIS  MUSAE, která mu byla udělena v roce 2006 za celoživotní rozsáhlé literární dílo. Čtenáře, který tohoto autora zná (Roxelanin meč – 1959, Cesty knížecí – 1960, Zlatý solid – 1964, Moravská válka – 1969 a mnoho dalších) jistě překvapí, že tentokrát nejde o román historický ani detektivní. Autor po letech vystupuje ze stínu a stává se sám hlavním hrdinou svého příběhu. Opustil protentokrát románový žánr a rozhodl se vytvořit vzpomínkový proud, textovou koláž. Kniha je sestavena z chronologicky řazených pointovaných životních epizod, jež se v nepravidelných intervalech prolínají s texty dříve napsaných povídek. Spisovatel bere čtenáře s sebou na cestu 20. stoletím. Autorem obálky je malíř Karel Bubílek. Pevná vazba, 193 stran. Vydáno v roce 2008. Původní cena 150 Kč, nyní 85 Kč.

Na rynku v Bystřici
Hudební album cimbálové muziky Bukovinka s pečlivě propracovaným obsáhlým bukletem plným zajímavých textů, sestavené ze starých  lidových písní, zejména z Rusavy, podle záznamů sběratelů Daniela Slobody, Františka Táborského či Františka Sušila a v novém hudebním aranžmá Kateřiny Kovaříkové (Malíkové). CD nahráno v srpnu a v prosinci 2008 ve studiu Českého rozhlasu Ostrava v hudební režii  Jana Rokyty. Pokřtěno v březnu 2009. Původní cena 220 Kč, nyní 80 Kč.

Sada historických pohlednic
Soubor devíti reprodukovaných historických pohlednic v pevné obálce věnovaný 640. výročí první písemné zmínky o Bystřici pod Hostýnem. Vydáno v roce 2008. 
V souboru: 1. pohled na staré řečiště Bystřičky na Kamenci, 2. náměstí v roce 1923, 3. dělená pohlednice – náměstí, Horní ulice, zámek (1914), 4. záložna a zámek, 5. dělená pohlednice – Hostýn, rozhledna, škola, náměstí, 6. chrám a hotel na Hostýně před rokem 1909, 7. dělená pohlednice – Nádražní ulice a chlapecká škola, 8. dělená pohlednice – lázeňský domek Zahájené, Horní ulice, 9. pohled z kostelní věže k Hostýnu (1942). Původní cena 40 Kč, nyní 25 Kč.

Písně Daniela Slobody
Zpěvník sestavený ze sběrů rusavského evangelického kněze Daniela Slobody vydala v roce 2010 Cimbálová muzika Bukovinka z Bystřice pod Hostýnem. Publikace čerpá ze Slobodových ručně psané deníků, které obsahují 80 lidových textů a 80 nápěvů pocházejících z let 1838 a 1841–1842. Původní cena 130 Kč, nyní 100 Kč.

Brožurka Bystřice pod Hostýnem
Novější několikastránková barevná turistická brožura shrnuje nejdůležitější informace o historii a současnosti Bystřice pod Hostýnem. Množství atraktivních fotografií. Vydáno v roce 2012. Původní cena 30 Kč, nyní 20 Kč

Brožura Bystřice pod Hostýnem v angličtině
Starší několikastránková barevná turistická brožura se základními informacemi o městě. Vydáno v roce 2005. Původní cena 45 Kč, nyní 35 Kč

Brožura Bystřice pod Hostýnem v němčině
Starší několikastránková barevná turistická brožura se základními informacemi o městě. Vydáno v roce 2006. Původní cena 45 Kč, nyní 35 Kč. 



Design By Macik