Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Den válečných veteránů

Jedenáctý listopad, den konce 1. světové války, se stal ve světě oficiálním svátkem roku 1926 jako Den válečných veteránů nebo Den vzpomínek. V České republice se připomíná od roku 2001. Tento den je každoroční příležitostí ke vzpomínce na vlastence, kteří položili své životy ve válečných konfliktech – v bojích první a druhé světové války, ale i na ty, kteří prošli novodobými boji na Balkáně, v Íráku či Afghánistánu.


Jedenáctý listopad byl jako Den válečných veteránů vybrán symbolicky – v tento den roku 1918 bylo podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, a tím na západní frontě skončily boje 1. světové války. Tento den se poprvé jako Den příměří slavil v roce 1918 v Londýně, Paříži i dalších městech dohodových států.


Památka válečných hrdinů byla připomenuta také v Bystřici pod Hostýnem. Představitelé vojenského Centra zdravotnického materiálu  Bystřice pod Hostýnem v čele s náčelníkem mjr. Mgr. Drahomírem Vančíkem a starosta města Zdeněk Pánek i oba místostarostové Jiří Ott a Pavel Malének během pietního aktu na bystřickém hřbitově položili kytici k památníku padlých.  Místem vzpomínek na válečné veterány je každoročně litinová pseudogotická věž pocházející z  roku 1930. Je na ní zaznamenáno třicet pět jmen obětí první světové války. Při jedné z rekonstrukcí bylo v jejím podstavci nalezeno olověné pouzdro s tímto dopisem:

Potomkům!
Odevzdávajíce Vám památník vybudovaný obětem první světové války, činíme tak s přáním, abyste nikdy nezapomněli, že oběti války vytvořily půdu, na níž jsou zbudovány základy našeho státu. Krvavý chaos války zrodil v celém národě pevnou vůli samostatně žít a odhodláním činů naplnil hlavy a srdce českých synů. Za třesku zbraní, dýmu z požárů a z krve nejlepších synů národa rodila se naše svoboda.(…)
Nezapomeňte! Budujte dále, co bylo těžce vydobyto tolika obětmi! Pracujte v míru k rozvoji a rozkvětu svého státu. Nebudiž mezi vámi sporů a vád. Ať Čech v Čechu bratra vidí, ať nezří jeden na druhém jen politickou barvu nebo náboženskou příslušnost, pro niž odmítá bratrské smíření. Jednota národa, všem drahá svoboda, volnost, samostatnost, láska k vlasti a národu budiž společenskou základnou k Vaší jednotnosti.

-red-



Design By Macik