ARCHIV MUBPH.CZ

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kroměřížský deník: Podhoran už asi nevyřeší

Článek  Kroměřížského deníku z 27. 8. 2014 - přepis

Zastupitelé v Bystřici pod Hostýnem odhlasovali cenový strop na koupi hotelu, majiteli je ale 15 milionů málo. 
Problém kolem hotelu Podhoran, který majitel Radovan Křemeček proměnil v ubytovnu pro sociálně slabé, bude muset v Bystřici pod Hostýnem rozlousknout zřejmě až nové vedení radnice po říjnových volbách.


Tamní zastupitelé totiž včera odhlasovali, že za hotel stojící na náměstí nezaplatí víc než 15 milionů korun. „To je cena, kterou nejsem ochoten akceptovat,“ reagoval Křemeček, který budovu městu nabízí za 19,5 milionu.


Rozhodování zastupitelů prý ale podnikatel chápe tak, že si město schválilo patnáctimilionový úvěr na Podhoran a zbytek peněz by mohl jít z radniční kasy. Starosta Zdeněk Pánek (Zlínské hnutí nezávislých) ale potvrdil, že 15 milionů je v této chvíli pro město maximum. „Oslovíme pana Křemečka, a pokud cenu nebude akceptovat, bude problém řešit další zastupitelstvo,“ řekl starosta. Majitel uvedl, že v případě neúspěchu obrátí svou pozornost k jiným záměrům.

„Nezblázním se, pojedu dál. Už mě tahanice s městem nebaví, stal se z toho politický boj. Možnou variantou je vybudování komunitního centra pro sociálně slabé, kde by ubytovací kapacity ve volných prostorech doplnilo školicí středisko či školka,“ dodal Křemeček s tím, že by na komunitní centrum mohl čerpat evropské dotace. Podotkl, že na Podhoran má i jiné zájemce, o nichž však nechce v této chvíli mluvit.


Kauza městem hýbe už několik let. Majitel Podhoranu nabídl hotel vedle radnice postavený v 70. letech městu v roce 2011 za 25 milionů korun. Zastupitelé to ale odmítli s tím, že maximální kupní cena může být 13 milionů.


Odhadní cena tehdy činila 19,5 milionu, majitel pak požadavek snížil na 23 milionů, město ale v září 2012 opět odmítlo. Do Podhoranu s kapacitou 96 lůžek se v té době začali stěhovat první lidé ze sociálně slabých skupin.
 Jejich pobyt přinesl problémy, například přibylo drobných krádeží v supermarketech i přestupků proti veřejnému pořádku na náměstí. Část obyvatel města poté podepsala petici za koupi hotelu, kam by radnice mohla přestěhovat odbory sídlící mimo její hlavní budovu.


Vedení města vypsalo na jaře anketu mezi obyvateli, kde se jich ptalo, jak by se radnice měla zachovat a zda má na nabídku koupě hotelu přistoupit. Pro hlasovalo 2001 a proti 1583 lidí. Účast obyvatel v anketě přesáhla 50 procent z celkových 7053 voličů, výsledky ale nebyly pro zastupitele závazné. Město si také nechalo zpracovat znalecký posudek na cenu objektu, který zněl na 19,065 milionu korun.

Zpravodajové deníku, ČTK 



Design By Macik